Aktualita

Přijďte

Přijďte si prohlédnout novinky na zmrzlinovou sezónu 2024

Jako každý rok jsme si pro vás připravili několik prezentací novinek po ČR i SK.

Co je to a jak funguje konvektomat?

10. 11. 2020
Gastro

Znalci problematiky označují vynález konvektomatu a jeho zavedení do profesionální gastronomie jako začátek nové éry. Na každém kroku narazíte na chválu a superlativa, ale opravdu poučných článků příliš nenajdete. V čem je tedy přesně konvektomat lepší, než tradiční dosud používané spotřebiče?

Co je to a jak funguje konvektomat?

Znalci problematiky označují vynález konvektomatu a jeho zavedení do profesionální gastronomie jako začátek nové éry. Na každém kroku narazíte na chválu a superlativa, ale opravdu poučných článků příliš nenajdete. V čem je tedy přesně konvektomat lepší, než tradiční dosud používané spotřebiče?

 

Základní princip konvektomatu

Zařízení označované jako konvektomat umožňuje tepelnou přípravu pomocí horkého vzduchu, pomocí horké páry, nebo libovolnou kombinací vzduchu a páry, a to v širokém rozpětí teplot mezi 30 až 300 °C. Základními argumenty pro pořízení a využívání konvektomatu bývají: úspora prostoru, úspora času a nákladů a lahodnější chuť potravin při zavedení šetrnějších metod přípravy.

Konvektomat šetří provozní náklady

Multifukční zařízení, které dokáže na ploše 1 m2 připravovat podle velikosti třeba až 120 kg masa, ale také přílohy i moučník bez rizika smíchání vůní nebo chutí, plně nahradí klasickou troubu, gril, kotel, fritézu, výklopné pánve, parní zařízení, mikrovlnnou troubu a holdomat. Tím při zařizování kuchyně výrazně ušetříte na ostatním gastro vybavení, ale také třeba na prostoru, který můžete využít jinak, a na energii a vodě, které by jinak každý ze spotřebičů využíval zvlášť.

Konvektomat vyniká úsporným provozem. Ohřev vzduchu nebo páry a předávání tepla pokrmům je velmi energeticky efektivní, mimo to se při vaření ohřívá jen minimum další hmoty přístroje. Konvektomat dosahuje provozní teploty v řádu jednotek minut, a to včetně vyrobení páry.

Konvektomat šetří čas

Profesionální konvektomaty pracují se zavážecím vozíkem a s jednotnými gastronádobami. Celková manipulace před tepelnou úpravou a po ní, převoz do šokeru nebo udržovací skříně, vše probíhá zavážecím vozíkem a neuvěřitelně šetří čas. Díky zmíněnému rychlému dosažení provozní teploty a možnosti připravovat v jedné komoře konvektomatu najednou více potravin a ve velkém množství ušetříte opět další čas. A čas jsou, jak známo, peníze.

Na konci směny se konvektomat díky zabudované funkci mytí sám vydezinfikuje a připraví na druhý den. Mytí bez obsluhy tak opět především šetří spoustu času.

Konvektomat vaří šetrným způsobem

Zvláštní kapitolou v oblasti výhod konvektomatů je samotný princip vaření, pečení nebo smažení v horkém vzduchu, páře, nebo jejich kombinaci. Při pečení s regulovanou vnitřní vlhkostí prokazatelně dochází k menším váhovým úbytkům masa a to při zachování křupavé kůrky. Efektivita takové přípravy potravin se opět projeví i na penězích.

Moderní konvektomaty umožňují využití desítek až stovek automatických programů s časem nastavitelným na sekundu a teplotou na jeden stupeň Celsia. Přístroj rutinní činnosti zvládne bez obsluhy a kuchař se může věnovat něčemu kreativnějšímu. Procesy, teploty a vlhkost v konvektomatu hlídají série čidel a řídí mikročip.

Díky přesnému nastavení teploty, vlhkosti a času lze konvektomat využívat také k velmi populárnímu nočnímu pečení, kdy příprava masa probíhá za relativně nízké teploty celou noc. Výsledek bychom vám přáli ochutnat.

Profesionální kuchaři zpravidla prohlašují, žeN nechápou, jak mohli do nedávna vařit bez konvektomatu. Při správné volbě velikosti a funkcí lze konvektomatem výrazně zjednodušit procesy ve velké i v malé kuchyni. Hrubým odhadem se dá říci, že pokud denně probíhá příprava alespoň třiceti jídel, konvektomat už je investicí do budoucích úspor. Vyplatí se ovšem i v zařízeních s nárazovým provozem, i kdyby stál vždycky delší dobu nevyužitý, ale při svatbě nebo podobné akci byl v provozu 20 hodin a vyráběl stovky jídel.

Přečtěte si také

Dejte o sobě vědět aneb propagace je důležitá

26. 5. 2022
Zvládli jste veškeré papírování a konečně sedíte se šálkem lahodné kávy ve své vlastní kavárně či cukrárně. Jak ale docílíte toho, aby k vám na...

Zařídíme cukrárnu od A do Z

18. 2. 2022
Ve svém oboru se pohybujeme už opravdu dlouho, proto nabízíme nejen dodávku samostatných zařízení, ale také návrhy, realizace či restyling celých...

Pojištění s námi se vyplatí!

15. 1. 2022
Elektrický zkrat, poškození stroje, únik vody nebo jednoduchá lidská chyba. To všechno jsou situace, které dokážou zatopit každému, kdo vlastní...

6 tipů pro úspěšnou cukrárnu či kavárnu

18. 11. 2021
Zakládáte nový podnik, nebo naopak už nějaký provozujete? Hledáte způsoby, jak jej vést tak, aby se do něj zákazníci s nadšením vraceli?...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu