Aktualita

Přijďte

Přijďte si prohlédnout novinky na zmrzlinovou sezónu 2024

Jako každý rok jsme si pro vás připravili několik prezentací novinek po ČR i SK.

4. 10. 2011

Co dělá kavárnu kavárnou?

Perfektní kávový servis, ucelená nabídka nápojů a občerstvení, příjemná obsluha nebo zajímavá atmosféra, originální interiér, kulturní program, čerstvé noviny, ruch velkoměsta nebo klid zapadlé uličky? Pro každého z nás je dobrá kavárna individuální záležitostí. Na úspěchu a oblibě kavárny se samozřejmě do velké míry podílí specifická atmosféra, kterou jsou její provozovatelé schopni vytvořit, bez kvalitní a správně připravené kávy, ale neuspěje ani ten nejoriginálnější koncept.

Perfektní kávový servis, ucelená nabídka nápojů a občerstvení, příjemná obsluha nebo zajímavá atmosféra, originální interiér, kulturní program, čerstvé noviny, ruch velkoměsta nebo klid zapadlé uličky? Pro každého z nás je dobrá kavárna individuální záležitostí. Na úspěchu a oblibě kavárny se samozřejmě do velké míry podílí specifická atmosféra, kterou jsou její provozovatelé schopni vytvořit, bez kvalitní a správně připravené kávy, ale neuspěje ani ten nejoriginálnější koncept.

Při celkovém soustředění na zařízení interiéru, design loga a nápojových lístků, bohatnou nabídku dezertů ve vitrínách nebo originální nádobí se může snadno stát, že se trochu zapomene na to nejdůležitější – kvalitní a dobře připravenou kávu. Odborně vyškolený personál a profesionální kávovary jsou tím pravým klíčem k úspěchu každé kavárny.

Jak vypadá správně připravená káva?

Nejoblíbenějšími nápoji v českých kavárnách jsou jednoznačně klasické espresso, cappuccino a latte. Právě dokonalé espresso je klíčem k úspěchu kavárny, protože všechny ostatní druhy kávy závisí na jeho kvalitě.

  • Správné espresso – správně připravené espresso charakterizuje hustá krémová pěna na jeho povrchu, která je vysoká několik milimetrů. Její barva by měla být oříškovo čokoládová a struktura hladká, při slazení by měly krystalky cukru jen zvolna propadávat ke dnu šálku. Aroma espressa může být čokoládové, ovocné nebo květinové, vyvážené by měly být jednotlivé složky chuti jako je sladkost, hořkost a kyselost.
  • Správné cappuccino – cappuccino je vlastně espresso s mlékem a mléčnou pěnou, takže jeho kvalita se odvíjí od kvality espressa. Ideální teplota pro servírování se pohybuje kolem 70 stupňů, na povrchu by měla být hladká bílá pěna vysoká 1-2 centimetry.
  • Správné latte – v současnosti velmi trendy kávový nápoj, připravuje se smícháním horkého mléka a kvalitního espressa. Cílem tohoto nápoje by však nemělo být pouze maximální naředění kávy mlékem, ani esteticky zajímavý vrstvící efekt, který jak řada kavárníků dobře ví, vynikne nejlépe ve sklenici. Klíčová pro caffé latte je chuť, takže je možné ho klidně servírovat do speciálních velkých šálků.

Profesionální kávovary

Dobrá kavárna jednoznačně stojí a padá s dobrým kávovarem. Pro přípravu mimořádně kvalitního espressa jsou ideální profesionální pákové kávovary. Profesionální kávovary jsou na rozdíl od domácích vyrobeny z kvalitnějších, odolnějších materiálů, disponují větším počtem funkcí a hlavně jsou připraveny na větší zátěž. Mívají objemnější zásobníky vody, některé si také umí vodu samy dopustit a zvládnou vyrobit více šálků espressa najednou.

U profesionálních kávovarů je možné si vybrat z několika variant provedení, lze si pořídit poloautomatické nebo automatické pákové kávovary nebo zcela automatické kávovary. Profesionální automatické kávovary disponují řadou vyspělých funkcí, jako jsou vestavěné mlýnky, systém teplého či studeného zpěnění mléka, automatický systém mléčné pěny nebo možnost napojení na evidenční systém.

Další články

Dny otevřených dveří s Almecem 2024

11. 2. 2024
Srdečně vás zveme na akci nabitou novinkami ze světa zmrzliny, cukrařiny a pekařiny , kterou pořádáme ve spolupráci s firmou Almeco .

Prezentace novinek na zmrzlinovou sezónu s Adria Gold 2024

1. 2. 2024
Srdečně vás zveme na prezentaci zmrzlinářských a cukrářských novinek pro rok 2024, kterou pořádáme ve spolupráci s Adria Gold.

3D virtuální prohlídka prodejny a školicí místnosti

27. 10. 2023
Zajímá vás, jak to u nás v CESK u vypadá? Můžete se projít naší virtuální prohlídkou  z pohodlí domova. Rádi vás ale také uvidíme...

Cukrářský a pekařský seminář s Helenou Fléglovou, Antoniem Carlinim a Tomášem Leciánem

26. 10. 2023
Rádi bychom Vás pozvali na cukrářský a pekařský seminář , kde se můžete těšit na ukázky a tipy z praxe od Heleny Fléglové , Antonia...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu