Aktualita

Přijďte

Přijďte si prohlédnout novinky na zmrzlinovou sezónu 2024

Jako každý rok jsme si pro vás připravili několik prezentací novinek po ČR i SK.

16. 3. 2015

Kde se vzaly, tu se vzaly alergeny!

Povinnost uvádět alergeny se týká restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren a dokonce i škol a nemocnic.

Povinnost uvádět alergeny se týká restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren a dokonce i škol a nemocnic.

Máte připravené jídelní lístky se seznamem alergenů?

Informace o alergenech může být zákazníkovi předána několika způsoby:

  1. Vyvěšením, umístěním na viditelném místě v provozovně.
  2. Uvedením přímo v jídelním lístku.
  3. Předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání. Zákazníkovi musí být viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy.  Například větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka“.

Některé příběhy, které kolují v tištěných médiích, jsou opravdu úsměvné:

„ Alergeny jsme z jídelních lístků odebrali. Zákazníci si mysleli, že jde o tzv. Ečka a nezdravé přísady.“

„Obsluha nám řekla, že obsah alergenů ví majitel restaurace, který ovšem nemluví česky“

Vozíte jídlo až k zákazníkovi?

Spotřebitel musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání zboží, a to prostřednictvím webových stránek, nebo jiným vhodným prostředkem, a informace musí být k dispozici i v okamžiku doručení objednaného zboží zákazníkovi, například tak, že dovozce pokrmu bude mít k dispozici seznam obsažených alergenů, který předloží zákazníkovi na vyžádání.

Bez alergenu? Nenechte se zmást!

Na obalech potravin ani v jídelním lístku se nesmí objevit slogany jako „Bez alergenů. Nepůsobí alergie.“ V současné době sice existuje uzavřený seznam alergenů, ale neznamená to, že vaši zákazníci nemohou mít alergii na některou jinou složku.

Pozor na alergeny

V Česku je frekventovaná i alergie na ovoce, nadruhou stranu trendem letošního jara jsou čerstvé ovocné koktejly. Zdroj: Cukrar.cz

Ve zmrzlině je alergen - mléko

Z nutričního hlediska jsou zdravější točené zmrzliny. I když se často nedá hovořit o mléčnémtuku, při výrobě se používají aspoň sušené mléko či práškové směsi. 

Jaká je vaše osobní zkušenost ať už pozitivní či negativní s označováním alergenů v potravinách? 

Dejte nám vědět: www.facebook.com/cesk.cz

Další články

Dny otevřených dveří s Almecem 2024

11. 2. 2024
Srdečně vás zveme na akci nabitou novinkami ze světa zmrzliny, cukrařiny a pekařiny , kterou pořádáme ve spolupráci s firmou Almeco .

Prezentace novinek na zmrzlinovou sezónu s Adria Gold 2024

1. 2. 2024
Srdečně vás zveme na prezentaci zmrzlinářských a cukrářských novinek pro rok 2024, kterou pořádáme ve spolupráci s Adria Gold.

3D virtuální prohlídka prodejny a školicí místnosti

27. 10. 2023
Zajímá vás, jak to u nás v CESK u vypadá? Můžete se projít naší virtuální prohlídkou  z pohodlí domova. Rádi vás ale také uvidíme...

Cukrářský a pekařský seminář s Helenou Fléglovou, Antoniem Carlinim a Tomášem Leciánem

26. 10. 2023
Rádi bychom Vás pozvali na cukrářský a pekařský seminář , kde se můžete těšit na ukázky a tipy z praxe od Heleny Fléglové , Antonia...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu