6. 9. 2012

Účtování v restauraci - který způsob preferujete?

Účtování útraty v restauraci je velmi diskutabilní záležitostí. Většinou se tento způsob zápisu objednávek odvíjí od typu provozovny, avšak vždy byste se měli snažit směřovat ke spokojenosti zákazníka a  současně zjednodušení práce personálu. Zní vám to téměř nemožně? Nebojte se, vlastně je to velmi jednoduché.

Účtování útraty v restauraci je velmi diskutabilní záležitostí. Většinou se tento způsob zápisu objednávek odvíjí od typu provozovny, avšak vždy byste se měli snažit směřovat ke spokojenosti zákazníka a  současně zjednodušení práce personálu. Zní vám to téměř nemožně? Nebojte se, vlastně je to velmi jednoduché.

Noste to sem v kýblech a pište to hráběma

Jedním z nejdiskutovanějších problémů je, jakým způsobem zapisovat hostovi útratu. Jiná očekávání bude mít zákazník v klasické pivnici “čtvrté cenové”, jiná v restauraci vlastnící Michelinskou hvězdu. Pravdou ale je, že v lepších podnicích čárkovací účet na stůl nepatří. V podniku, kam standardně chodí hosté na několik piv a ne na večeři, je účet na stole nejen tradicí, ale také jistotou, že při placení předejdete případným diskuzím o počtu vypitých nebo nevypitých půllitrů. Ideálním kompromisem je pak čárkovat hostovi účet na stole, ale současně používat k evidenci objednávek a následnému vystavení účtu pokladní systémy. Obsluha i majitel má tak přehled o stavu skladu a objednávek, host zase o tom, kolik vypil a kolik zhruba bude platit.

Ztratil jste účet? Zaplatíte víc

Častokrát se jako host v restauraci potkáte s varováním, že pokud účet na který vám číšník píše útratu ztratíte, zaplatíte za to. A to většinou kolem 500 nebo 1000 korun. Toto jednání je v souladu se zákonem, ale pouze v případě, že je na ně host náležitě upozorněn. Náležitě přitom neznamená, že na účtence bude  varování natisknuto zezadu a drobným písmem! Jestli obdobné pravidlo ve svém podniku máte, naučte personál, aby na něj hosta upozornil přímo a to nejlépe hned při příchodu. Když zákazník nic nenamítá, automaticky tím přistupuje na dohodu mezi ním a restaurací a v případě skutečné ztráty lístku je pak povinen stanovenou paušální částku uhradit. V případě že ale host předem o těchto podmínkách nevěděl, povinnost platit paušál nemá!

Pane vrchní! Neplatím!

V některých provozovnách se také dočtete, že pokud nedostanete při placení vytisknutou účtenku z pokladny, máte útratu zdarma. Jde vlastně o druhou stranu téže mince, avšak v tomto případě se majitel  jistí proti případnému okrádání podniku ze strany personálu. Ačkoliv to dnes již není na denním pořádku, jedinou jistotou jsou pro vás, jako provozovatele restaurace, komplexní evidenční a výčepní systémy. Ten propojuje sklad s barem a pokladnou a jsou do něj zaneseny a následně vyúčtovány všechny objednávky. Pokud tedy servírka nedonese hostovi účtenku, dá se předpokládat že objednávka neprošla pokladnou a že konzumované nápoje nepocházely z vašeho skladu.

Problematikou evidenčního systému se budeme detailně zabývat v příštím článku, zajímavé informace o evidenčních systémech se dozvíte také v našem videu. V případě že uvažujete o jeho pořízení, nenechte si ujít rady na co si dát pozor a jak co nejefektivněji zdokonalit chod vašeho podniku.

Další články

Dny otevřených dveří s Almecem 2024

11. 2. 2024
Srdečně vás zveme na akci nabitou novinkami ze světa zmrzliny, cukrařiny a pekařiny , kterou pořádáme ve spolupráci s firmou Almeco .

Prezentace novinek na zmrzlinovou sezónu s Adria Gold 2024

1. 2. 2024
Srdečně vás zveme na prezentaci zmrzlinářských a cukrářských novinek pro rok 2024, kterou pořádáme ve spolupráci s Adria Gold.

3D virtuální prohlídka prodejny a školicí místnosti

27. 10. 2023
Zajímá vás, jak to u nás v CESK u vypadá? Můžete se projít naší virtuální prohlídkou  z pohodlí domova. Rádi vás ale také uvidíme...

Cukrářský a pekařský seminář s Helenou Fléglovou, Antoniem Carlinim a Tomášem Leciánem

26. 10. 2023
Rádi bychom Vás pozvali na cukrářský a pekařský seminář , kde se můžete těšit na ukázky a tipy z praxe od Heleny Fléglové , Antonia...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu