10. 6. 2018

Zázrak jménem filtrovaná káva 1. díl

Filtrovaná káva je skvělá věc. Jde o kompromis kvality a ceny. Nepotřebujeme super drahý přístroj za několik tisíc, a přesto si můžeme připravit lahodný šálek teplého potěšení. Jak na to?

Asi nejnižším způsobem v pomyslném hodnotovém žebříčku přípravy kávy je káva instantní a klasický český turek. Oblíbenost turka a klasické zalévané kávy je prostý – jednoduchost a rychlost. Nabereme lžičku nebo dvě, zalijeme vodou, a je to. Pak tu máme filtrovanou kávu – french press, AeroPress, Moka konvička, Vacuum pot, překapávač, Chemex a exotická džezva. Už jen samotný proces přípravy je vzrušující. S přípravou kávy si musíte doslova vyhrát, ale s trochou cviku je to hračka. Začneme French pressem.

French press

French press postupem času přichází k oblibě a najdeme jej už v řadě českých domácností. Skleněná konvička o objemu cca 1 litr se dá pořídit od 100 Kč, designové a značkové kousky pak mohou atakovat hranici 1000 Kč. French press snese vařící vodu, je totiž vyroben z borosilikátového skla.

Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá. Kávu nameleme nahrubo, asi tak jako je struktura krystalového cukru. Na jednu zálivku budeme potřebovat cca 60 g namleté kávy. Tu nasypeme do French pressu a zalijeme vodou o teplotě 93 stupňů celsia (pokud nemáte po ruce rychlovarnou konvici s ukazateli stupňů, stačí nechat vodu projít varem a počkat půl minuty než zchládne zhruba k oněm 93° C). Zalitou kávu trochu zamíchejte na hladině, nasaďte sítko s pístem a stlačte asi tak 2 centimetry pod vzniklou krustičku. Nechte extrahovat (louhovat) 3-4 minuty a sítko stlačte úplně ke dnu nádoby. Na nic nečekejte a kávu ihned rozlejte do šálků (nebo do jiné nádoby). Dejte pozor, aby vám při přelívání neutekla kávová sedlina.

Přelití po 3-4 minutách je velmi zásadní pro filtrovanou kávu. Kouzlo tkví v tom, že kávu necháme extrahovat po omezenou dobu a následně slijeme pryč od sedliny. Klasický turek se naproti tomu louhuje nekontrolovatelně dlouho, a s ním do kávy přechází hořkost.

Plusy pro French press

+snadná a rychlá příprava

+kontrolovaná extrakce kávy

+relativně snadné čištění

Minusy pro French press

-pracnost přípravy, která je ovšem z hlediska možností filtrace kávy snad nejmenší

AeroPress

AeroPress je velmi zajímavá věcička, chtělo by se říct až vědeckého rázu. Nástroj na přípravu kávy vychází z principu protlačování vody skrze namletou kávu a filtr, a to pomocí stlačování vzduchu. Příprava kávy v AeroPressu je na první pohled věda, ale je to poměrně jednoduché. Zařízení oceníte také při cestování a kempování.

Píst z AeroPressu vytáhněte úplně ven z komory. Na ni nasaďte a utáhněte šroubovací (bajonetový) uzávěr s papírovým filtrem (který je dobré propláchnout teplou vodou), postavte na větší šálek, vsypte dávku 20 g namleté kávy a zalijte horkou vodou o 93°C. Nechte extrahovat (louhovat) 10 až 20 vteřin a trochu zamíchejte. Pak nasaďte píst (nezapomeňte na gumové těsnění) a pomalu a rovnoměrně píst stlačujte až dolů.

U mletí kávy do AeroPressu můžete trochu experimentovat. Hrubě namletá káva je standard, extrakce trvá 2 až 3 minuty, pak stlačíme píst. Naopak u jemně namleté kávy (asi tak jako mouka) necháme kávu extrahovat krátce zhruba 10 až 20 vteřin, a stlačíme píst. Káva pak bude mít jinou chuť.

V čem jsou lepší automaty?

Automatické kávovary dominují v rychlosti a jednoduchosti přípravy šálku kávy. Ve větších provozech pak baristé oceňují zejména jejich výrobní kapacitu a dobu obsluhy. Automaty s integrovaným mlýnkem tak stačí pouze doplňovat kávovými zrny (do zásobníku) a čas od času dekalcifikovat (odvápnění). Jinak jde vše jako po másle, na dobrou kávu z automatu se můžete spolehnout.

 Kávovar DeLonghi ECAM 23.420.SR

Kávovar DeLonghi ECAM 23.420.SR – malý, ale šikovný

Jak jsou na tom pákovky?

Pákové kávovary se mohou pořídit od řádu několika tisíc v desetitisících. Kvalitní pákovku definuje zejména schopnost udržet potřebný tlak po celou dobu extrakce. Většina dalších prvků skládačky dokonalého espressa je pak zpravidla v rukou baristy – hrubost mletí, čerstvost kávy, čistota mlýnku, dávka kávy, upěchování, doba extrakce a řada dalších detailů.

Pákovka Catler ES 8011 SE 

Pákovka Catler ES 8011 SE – kvalita za rozumnou cenu

S pákovým kávovarem samozřejmě připravíte na oko lepší kávu, a obecně lahodnější. Na předpisovou přípravu espressa pak slouží profesionální kávovary. Filtrovaná káva se bude lišit svou chutí a absencí cremy, ale i tak bude mnohem lahodnější, a hlavně zdravější než turek nebo zalévaná instantní káva.

 

 

 

Další články

Pozvánka na dny otevřených dveří CESK

21. 9. 2018
Rádi bychom Vás pozvali na dny otevřených dveří CESK, které proběhnou ve dnech 30. - 31. 10. 2018 od 10 do 15 hod v naší provozovně v Brně.

Cukrářský seminář v Banské Bystrici

21. 9. 2018
Vážení klienti, rádi bychom vás pozvali na Cukrářský seminář "Sladká zima v tónech čokolády", který proběhne 23. - 24. 10. 2018 v Banské Bystrici...

Dny otevřených dveří společnosti Almeco v Úvalech

21. 9. 2018
Jménem společností CESK bychom vás rádi pozvali na Dny otevřených dveří společnosti Almeco, které probíhají ve dnech 2. - 4. 10. 2018 od 10 do 16...

Pozvánka na čokoládové lázně ve Velkých Losinách

21. 9. 2018
Rádi bychom vás pozvali na Čokoládové lázně aneb čokoláda v pohybu - festival zážitků pro všechny generace.
Copyright CESK 2018  |  Mapa webu