Novela zákona upravuje podmínky pro stáčení vína - řešením je BIB

10. 1. 2018
Výčepní technika

Od prvního ledna roku 2018 vešla v platnost novela vinařského zákona, která značně omezuje stáčení vín z KEG sudů. Vláda se pro tuto novelu rozhodla, aby omezila falšování vín. Taková vína na náš černý trh přicházela především ze zahraničí a stát tak ročně přicházel o několik miliard korun. Tato situace vyústila v omezení stáčení z KEG sudů. Vinotéky a další prodejny, které dosud prodávaly stáčená vína z KEG sudů, musí hledat jinou alternativu. Naštěstí má situace, ve které se prodejci ocitli, i své řešení. Je jím BIB (bag in box).

Novela zákona upravuje podmínky pro stáčení vína - řešením je BIB

Co jsou vína Bag in Box?

BIB je světově užívaný způsob distribuce vín. Víno je stočeno do speciálního plastového sáčku, který byl vyvinut speciálně pro tento účel a nezanechává žádnou příchuť nebo pachovou stopu. Po naplnění plastového vaku je odsán přebytečný vzduch a víno je uchováváno ve vakuu. Naplněný vak je uložen v silné kartonové krabici, jejíž stěny jsou ideální k reklamnímu potisku, který bude víno patřičně reprezentovat.

BIB je moderní způsob distribuce kvalitních vín, jejichž kvalita je srovnatelná se sudovými víny, ale zároveň je jejich cena příznivější než u vín prodávaných v lahvích.

Na první pohled nevzbuzuje balení vín BIB příliš důvěry. Málokterý člověk neznalý problematiky bude vědět, že to víno, které mu číšník do skleničky čepuje z krabice, je skutečně kvalitní, značkové víno, které si objednal.

BIB s sebou pro vinaře přináší mnohé výhody, které jim usnadní provoz, zvýší zisky a sníží náklady!

Díky tomu, že uvnitř je plastový sáček, lze víno z BIB vyčerpat ven do poslední kapičky. Navíc se díky uchovávání vína ve vakuu prodlouží trvanlivost načatého vína. 

Ani pokud nemáte rádi změny, nemusíte se BIB obávat. Jediná změna, kterou vaše provozovna pocítí je ta, že BIB mají max. 20l a jsou podstatně menší a lehčí než KEG sudy a dá se s nimi tedy mnohem lépe manipulovat. Také skladování BIB má oproti KEG sudům samé výhody. BIB lze skládat jednoduše na sebe a díky jeho rozměrům můžete využívat i malé prostory.

Čepování vína

Čepovat víno z BIB můžete manuálně i výčepním systémem. Pokud se rozhodnete pro výčepní systém, nesmíte zapomenout na speciální narážeč BIB VITOP, který slouží k propojení s  pumpou.  

358 Kč

Pro čerpání vína z BIB je možné použít dvě varianty pumpy:

Pneumatická pumpá FLOJET 5000-140, která je poháněná plynem, je první možností. Můžete využít čepovací plyny N2, CO2 nebo vzduchový kompresor. Druhou variantou je elektrická pumpa BevJet, u které postačí pouze zásuvka na 230V. Z pumpy již víno připojíme na výčepní kohout a můžeme začít čepovat.

1 900 Kč
3 513 Kč

Pro propojení budete potřebovat vhodný spojovací materiál. Pokud si nevíte rady, rádi Vám pomůžeme najít nejvhodnější řešení pro Vaši vinotéku. V případě zájmu jsme schopni provést i instalaci celého systému. Dotaz nebo poptávku zašlete na info@cesk.cz.

 

Schéma zapojení stáčecího zařízení pomocí plynové pumpy

 

V obrázku je použit narážeč BIB VITOP, pneumatická pumpa  FLOJET 5000-140 a výčepní kohout. Při použití této varianty můžete použít čepovací plyny N2, CO2 nebo vzduchový kompresor.

 

Schéma zapojení stáčecího zařízení pomocí elektrické pumpy

 

V obrázku je použit narážeč BIB VITOP, elektrická pumpa Flojet BevJet Compactvýčepní kohout. Více informací naleznete u jednotlivých produktů na webu CESK nebo na emailu info@cesk.cz.

 

Přečtěte si také

Ušetřete své svaly, přírodu i finance s výrobníkem sody

10. 6. 2022
Litr vychlazené sodovky za 50 haléřů? Takovou cenou se mohou pochlubit pouze výrobníky sody. Ať už potřebujete osvěžující nápoje pro velkou firmu...

Dopřejte si své oblíbené pivo kdykoliv

6. 6. 2022
Téměř každý zletilý občas dostane chuť na půllitr osvěžujícího piva. Řešení jsou různá – můžete se vydat do své oblíbené hospody… Anebo můžete...

Pitný režim ekonomicky a lahodně: To je post-mix

4. 6. 2022
Letní horka už nám klepou na dveře, a tak je nejvyšší čas začít pečlivě dbát na pitný režim. Pokud holdujete limonádám a džusům, je post-mix to...

Co musí mít dobrá hospoda? Rychlou obsluhu a pivo jako křen!

6. 9. 2021
Zatímco v případě restaurace je chloubou a vstupní branou k hostovi jídelní lístek a na něm vypočítané pokrmy, do hospody chodí hosté především...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu