Aktualita

Přijďte

Přijďte si prohlédnout novinky na zmrzlinovou sezónu 2024

Jako každý rok jsme si pro vás připravili několik prezentací novinek po ČR i SK.

7. 1. 2015

Zařizujete kavárnu? Nešetřete na přístrojích ani na personálu

Nebudeme vám lhát – správně a prakticky zařízená kavárna je velkou prvotní investicí. Pravdou ale také je, že pokud si už od začátku zařídíte kavárnu prakticky a vybavíte-li ji zkušenými baristy a kvalitními přístroji, investice se vám brzy vrátí.

Tři přístroje jsou lepší než jeden

Tlukoucím srdcem každé kavárny není samozřejmě nic jiného, než profesionální kávovar. Správnou volbou pro provoz kavárny je pákový kávovar. Automatický je sice snadnější na obsluhu a „ušetříte“ s ním za mlýnek, který má integrovaný, avšak právě ten je v těchto případech poměrně obtížné čistit a navíc se v něm kávová zrna kvůli okolní teplotě kávovaru zahřívají, což snižuje jejich kvalitu. Pro přípravu dokonalého espressa si proto pořiďte profesionální pákový kávovar a k němu i profesionální mlýnek.

S profesionálním kávovarem, který je vybavený výdejníkem horké vody a páry zvládnete připravit jakýkoliv kávový nápoj, stejně jako vám snadno vydá horkou vodu na čaj či grog. Pokud ale chcete hostům nabídnout také horkou čokoládu, pořiďte si na ni přístroj zvlášť. Výrobník horké čokolády je okamžitě připraven k výdeji a podle libosti jej využijete také k přípravě nápojů jako je punč, svařené víno nebo svařený džus, podle požadované sezóny.

 

Zařizujeme kavárnu

                           (Autor: Maria Lavinia Johansen (Asis), cc-by)

Využijte prostor do puntíku

Základem správného chodu kavárny je mít vše uspořádané prakticky tak, aby se v prostoru vašim baristům snadno pohybovalo. Kávovar by měl vašemu prostoru dominovat, proto pro něj zvolte na baru to nejlepší místo. Myslete ovšem na to, že kávovar má většinou větší odběr elektřiny než jiné spotřebiče a vyžaduje také přívod vody, ke kterému je vždy zapojen filtr nebo změkčovač vody a odvod odpadu, takže si na ně nechte místo. Skvělým pomocníkem je také šuplík pod kávovarem na vyklepávání lógru z pák.

Nechcete li svoji obsluhu nutit, aby v práci nachodila několik zbytečných kilometrů (a zdržovala tak zákazníky od jejich objednávek), nezapomeňte poblíž kávovaru umístit také lednici na studené mléko a výrobník šlehačky. Pokud plánujete podávat kávu se zmrzlinou, měli byste mít po ruce také vitríny. Ty by ale současně měly být umístěny tak, aby na ně viděli i zákazníci a mohli si zmrzlinu nebo sladké dezerty snadno objednat.

Myslete na detaily

Ducha kavárny nedělá samozřejmě jen kvalitní káva a perfektně vyškolený personál, ale také celkový design podniku a nabídka v nápojovém, potažmo jídelní lístku. S interiérem vám neporadíme, snad jen, že  by se v něm hosté měli cítit útulně. Co se ale nápojového lístku týče, pamatujte, že by neměl obsahovat příliš velkou nabídku různých káv – pokud se v něm zákazník nevyzná, nebude vědět, co si má objednat. Nevymýšlejte nápojům speciální názvy, prostě je uvádějte tak, jak se opravu jmenují.

Nepodávejte také zbytečně mnoho odrůd kávy. Je to sice zajímavé, ale pokud nedodržujete železnou zásadu, že pro každý druh kávy je potřeba vlastní mlýnek, má každé vámi podávané espresso zkreslenou chuť a trpí tím kvalita podávané kávy. Navíc se často stane, že je káva otevřená příliš dlouho dobu a ztrácí se tak její aroma. Pamatujte, že u kavárny obzvlášť přísně platí, že méně je více a vyplatí se tak vsadit na kvalitu, nikoliv na kvantitu.

Další články

Dny otevřených dveří s Almecem 2024

11. 2. 2024
Srdečně vás zveme na akci nabitou novinkami ze světa zmrzliny, cukrařiny a pekařiny , kterou pořádáme ve spolupráci s firmou Almeco .

Prezentace novinek na zmrzlinovou sezónu s Adria Gold 2024

1. 2. 2024
Srdečně vás zveme na prezentaci zmrzlinářských a cukrářských novinek pro rok 2024, kterou pořádáme ve spolupráci s Adria Gold.

3D virtuální prohlídka prodejny a školicí místnosti

27. 10. 2023
Zajímá vás, jak to u nás v CESK u vypadá? Můžete se projít naší virtuální prohlídkou  z pohodlí domova. Rádi vás ale také uvidíme...

Cukrářský a pekařský seminář s Helenou Fléglovou, Antoniem Carlinim a Tomášem Leciánem

26. 10. 2023
Rádi bychom Vás pozvali na cukrářský a pekařský seminář , kde se můžete těšit na ukázky a tipy z praxe od Heleny Fléglové , Antonia...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu