Aktualita

Zveme

Zveme Vás na veletrh For Gastro&Hotel 2021

Rádi bychom Vás pozvali na veletrh gastronomie a hotelnictví  For Gastro&Hotel , který se koná 7 . - 9. 10. 2021  v PVA EXPO Praha Letňany. Máme pro Vás vstupenky  ...

16. 7. 2015

Češi objevují světový trend „živého“ stravování!

Takzvané vitariánské restaurace se už zdaleka nezakládají jen v Praze či Brně, nabídka tepelně neupravených potravin láká majitele stravovacích zařízení po celé republice. 

Takzvané vitariánské restaurace se už zdaleka nezakládají jen v Praze či Brně, nabídka tepelně neupravených potravin láká majitele stravovacích zařízení po celé republice. 

Raw food jako životní styl

Pro spoustu vitariánů je „syrová strava“ nejen stravovacím návykem, ale především životním stylem. Někteří chtějí jíst zdravě, jiní věří ve vytvarování dokonalé postavy a pro další jsou vzorem slavné osobnosti. Natalia Portman, GwynethPaltrow, Madonna nebo třeba Martina Navrátilová se tímto způsobem už nějakou dobu stravují a neustále přibývají další – čímž mimo jiné roste zájem o „neobvyklou výživu“ i u čím dál tím mladších ročníků. Konzumenti těchto zcela syrových, čerstvých nebo ohřátých pokrmů do 45°C často vyzdvihují nejen fyzickou, ale i psychickou pohodu, dostatek energie, čistou pleť a blahodárný vliv na myšlení.

Syrová strava není pro každého

Ačkoli zastánci raw food vyzdvihují zdravý životní styl, přechod na stravu plnou enzymů, které se z potravy při teplotě nad 45°C vytrácejí, určitě není procházkou růžovým sadem. Rozhodně se nedoporučuje 100% skok z vařeného na syrové, a to kvůli extrémně rychlému detoxutěla doprovázeného bolestmi hlavy, projevy akné, střídání nálad či únavou. Tělo se přechodu brání „abstinenčními příznaky“, avšak ty zhruba po měsíci odezní. Odborníci varují nejen před jednostranností jídelníčku, ale také sociálním aspektem – rigidní způsob stravování a náročná příprava pokrmů totiž konzumenty jistým způsobem „vyřazuje“ ze společnosti. Většina se shoduje na tom, že je lepší raw food vyzkoušet krátkodobě jako „očistu“ těla i duše, avšak díky poměrně chladnému klimatu České republiky je extrémní přechod na syrovou stravu nevhodný. Právě proto je většina pokusů o „živou“ stravu zahájena v létě – kdy se tělo potřebuje zchladit a ovoce se zeleninou pokrývají většinu „přirozeného“ jídelníčku.

Pomazánky, krekry i sladkosti – i to je RawFood

Typickou složkou „raw food“ je ovoce, zelenina, čerstvé mléko, bylinky, oříšky a semínka. Avšak prakticky se jí potraviny syrové, čerstvé, ohřáté (do 45°C), klíčené, namleté, usušené či zmrazené. Právě takto široký záběr pak umožňuje restauracím připravovat celé raw-foodové jídelníčky. Polévky, saláty a koktejly sice nikoho nepřekvapí, ale objednat si můžete také dezerty, palačinky, placky či rolády. V pomazánkách a marmeládách nenajdete žádné přidané cukry, konzervanty, lepek či laktózu – avšak i přes to se jedná o velmi chutné pokrmy, které zajisté okusí nejen přívrženci syrové stravy.

Vzdělejte se více v oblasti RAW FOOD

Chcete vědět o  RAW FOOD více informací? Pozveme vás na náš kurz a dozvíte se nejen pravdy a mýty o syrové stravě, ale také najdete inspiraci v receptech a způsobech přípravy „živých“ pokrmů. Napište si o místo na dalším termínukurzu na email: cerny@cesk.cz

 

Zdroj obrázku: 

http://learnrawfood.com/blog/comments/falling_in_love_again_with_raw_food/#.Vabf2aTtms9

Další články

Využijte multifunkční šoker k výrobě zmrzliny i práci s čokoládou

21. 9. 2021
Jak už název napovídá, multifunkční šoker zvládá více různých věcí - šokového chlazení a zmrazování, rozmrazování, ale i kynutí, pomalé vaření...

Zveme Vás na veletrh For Gastro&Hotel 2021

21. 9. 2021
Rádi bychom Vás pozvali na veletrh gastronomie a hotelnictví  For Gastro&Hotel , který se koná 7 . - 9. 10. 2021  v PVA EXPO...

Jak pracovat s čokoládou

3. 9. 2021
Co je to temperace čokolády a jak probíhá?  Jaké zásady je potřeba dodržet při práci s čokoládou, aby byl výsledek perfektní?

Připravte se na podzimní čokoládovou sezónu

12. 8. 2021
Čokoláda a výrobky z ní, vašim zákazníkům zaručeně  vykouzlí radostný úsměv. Při přípravě čokolády je velmi důležitá nejen kvalita surovin...
Copyright CESK 2021  |  Mapa webu