Z domácí kuchyně k profesionální cukrárně: Jak CESK proměnil vášeň ve fungující byznys

16. 5. 2025
Cukrárny

Příběh kavárny a cukrárny Sladké Tajemství začal tam, kde spousta skvělých nápadů – u lásky k řemeslu a touze dělat lidem radost. Dnes má paní Svěntková v Ostravě dvě provozovny a její větrníky, dorty i špičky znají zákazníci z širokého okolí. Jak se z příležitostného pečení stal podnik s vlastní výrobou a silnou značkou? Nahlédněte pod pokličku tajemství (opravdu sladkého), na kterém se podílel i CESK.

Od domácí trouby k vlastní cukrárně

Všechno začalo voňavým vánočním cukrovím. Paní Svěntková ho pekla na zakázku téměř deset let. Každým rokem rostl počet objednávek i počet věrných zákazníků – a spolu s nimi i jejich přání: „Nemohla byste nám upéct něco i během roku?“ Právě opakovaná poptávka byla prvním impulzem k myšlence otevřít si vlastní provoz.

 

Ačkoliv sama není vyučená, má k oboru blízko – její maminka byla cukrářka a krátce po revoluci dokonce provozovala vlastní cukrárnu. Možná právě odtud pramení její láska ke sladkému řemeslu a cit pro kvalitní suroviny. 

 

Rozhodnutí otevřít vlastní kavárnu a cukrárnu přišlo překvapivě v době covidu, kdy mnoho podniků končilo. Paní Svěntková v tom však viděla příležitost – zatímco jiní zavírali, ona se rozhodla jít proti proudu a svůj sen uskutečnit. 

Hledání správného partnera

Při hledání vybavení pro budoucí cukrárnu narazila na webové stránky společnosti CESK. Zaujala ji především nabídka komplexního řešení – od návrhu prostoru přes dodávku technologie až po zaškolení personálu. Líbila se jí myšlenka, že by mohla mít jednoho partnera pro celý projekt, místo aby musela koordinovat několik různých dodavatelů.

„První schůzka s panem Černým, majitelem CESKu, rozhodla. Místo formálního jednání přišel lidský přístup, pochopení a nabídka, jak vše proměnit ve skutečnost – včetně návrhu interiéru, vybavení i stavební přípravy,“ vysvětluje paní Svěntková.

V tomto případě nešlo jen o dodání strojů, ale o partnerství od prvního nákresu po finální servis.

Jak se navrhuje výroba pro nováčky v oboru

Jako začátečnice v profesionální cukrařině neměla paní Svěntková jasnou představu o potřebném vybavení. Věděla jen, kolik lidí by mělo ve výrobně pracovat a jakou kapacitu by prodejna měla mít. Se zbytkem potřebovala poradit.

 

V CESKu jsme proto připravili řešení na míru:

  • podle počtu lidí, 

  • typu výroby

  • a kapacity samotné prodejny.

 

Od počtu robotů a mixérů přes mrazící skříně až po specializované vybavení jako šoker nebo výrobník zmrzliny – tým CESKu vše trpělivě vysvětlil a ukázal, jak technologie pomáhá šetřit čas i energii. Výsledkem tak byl především funkční prostor. „Myslím, že se to povedlo a naše výrobna je opravdu skvěle vybavená a navržená tak, aby fungovala,“ hodnotí paní Svěntková s odstupem času.

Naučit se ovládat stroje? Žádný problém

Zatímco se stavěla první kavárna, tým Sladkého Tajemství absolvoval třídenní školení přímo v naší brněnské provozovně. Jakmile stroje dorazily do hotového provozu, zaměstnanci už věděli, jak s nimi zacházet – včetně údržby nebo hygieny. 

 

„Byly to tři dny plné nových informací a praktických zkušeností," vzpomíná paní Svěntková. „I později, když jsme měli problémy, byl navíc CESK nápomocný – na telefonu nebo osobní návštěvou techniků,“ dodává.

 

Ani ve výrobě dobrot to totiž nejde vždy jen podle sladkého scénáře. V tomto případě šlo o mrazicí box, který přestal fungovat kvůli poškozeným kabelům. „Když se to CESK dozvěděl, okamžitě jsem měla telefon s tím, že pokud potřebujeme, není problém, že nám dovezou mrazáky – naloží do auta a za dvě hodiny přijedou,“ vzpomíná majitelka. 

A když se dílo daří?

Po roce a půl úspěšného provozu v OC Kokosovna padlo rozhodnutí otevřít druhou pobočku – tentokrát v OC Futurum. Oproti první kavárně, která vznikala dva roky, šlo nyní vše mnohem rychleji a nová provozovna byla hotová za dva a půl měsíce. 

 

Paní Svěntková chtěla zachovat vizuální identitu značky, ale bylo nutné přizpůsobit vybavení místním podmínkám. CESK pomohl navrhnout optimální uspořádání pultu, vitrín i výrobníků zmrzliny tak, aby prostor dobře fungoval jak pro personál, tak pro hosty.

Přísun trendů jako na zlatém podnose

Spolupráce s CESKem nekončí dodáním a instalací vybavení. Pro naše zákazníky pořádáme také vzdělávací akce ve spolupráci s dodavateli cukrářských surovin. I tým Sladkého Tajemství se pravidelně účastní akcí, kde se například prezentují nové výrobky.Je to příležitost dozvědět se o nových trendech a konzultovat případné problémy,“ popisuje paní Svěntková.

 

V CESKu si vedle výroby poradíme i s čísly. Už na první schůzce jsme paní Svěntkové pomohli vypočítat potřebnou denní tržbu pro pokrytí všech nákladů včetně nájmů, energií, leasingů a mezd zaměstnanců.

 

Přístup CESKu není tajemstvím

Dnes má Sladké Tajemství dva vlastní provozy a své zákusky dodává i do třech dalších kaváren. Výrobna, kterou CESK navrhl, navíc zvládne zásobit až pět takových provozů.

 

Klíčem k efektivnímu využití této kapacity je dobře organizovaná práce bez časových prostojů, kde na sebe jednotlivé činnosti plynule navazují. Celý výrobní proces nastavujeme tak, aby nedocházelo k situacím, kdy cukrářky začnou připravovat výrobek a zjistí, že jim chybí některá surovina nebo třeba mezikrok.

Zaujalo vás naše řešení? Ozvěte se

„Nebojte se a vystupte ze své komfortní zóny,“ radí paní Svěntková začínajícím podnikatelům. „A pokud se obrátíte na společnost, za kterou je vidět kus práce – jako za CESKem – nikdy neuděláte chybu.“

 

Pokud se chystáte pustit do vlastního podnikání v jakémkoliv gastro odvětví, neváhejte se na  nás obrátit. Nebo si přečtěte další inspirativní příběhy podnikatelů, kteří již služby CESKu spokojeně využívají. 

 

Přečtěte si také

ČOKOLÁDOVNA KRISTYJAN CHOCOLATIERS - ČOKOLÁDOVÉ UMĚNÍ PRVOTŘÍDNÍ KVALITY

11. 11. 2024
Hledáte ráj pro milovníky čokolády? Najdete ho v Praze v podobě čokoládovny Kristyjan Chocolatiers ! Tam vás přivítá manželský pár...

VELKOLOSINSKÉ PRALINKY - Ráj plný čokolády

10. 10. 2023
Zámek, lázně či ruční papírna… To jsou místa, která hojně lákají turisty do Velkých Losin . Pokud se však do této obce v podhůří Jeseníků...

CUKRÁRNA SLADKÉ TAJEMSTVÍ - Místo splněných přání

20. 2. 2023
Důkazem, že se sny opravdu plní, je zbrusu nová cukrárna a kavárna Sladké tajemství , která se nachází v ostravském obchodním centru Koksovna....

CUKRÁRNA PISTACIUS – Společná cesta k úspěchu

24. 10. 2022
S tím správným přístupem a vybavením si můžete splnit své cukrářské sny. Příkladem může být cukrárna s kavárnou Pistacius v brněnských...
Copyright CESK 2025  |  Mapa webu