Aktualita
Dny otevřených dveří na Slovensku!
Máte cukrárnu, zmrzlinárnu nebo čokoládovnu? Přijďte za námi do Banské Bystrice na Slovensku!
Co vás vždy zajímalo o točené zmrzlině?
Točená zmrzlina - pochoutka, kterou si oblíbila většina Čechů. Pokud se chcete o její výrobě dozvědět více, pak čtěte dále, protože si odpovíme na několik nejčastějších otázek ohledně točené zmrzliny.
Proč právě točená zmrzlina?
Točená zmrzlina je na českém trhu nejprodávanější, a to hned s 80 % podílem. Vynikající chuť není její jediné plus. Je totiž oblíbená nejen u návštěvníků cukráren a stánků, ale také u samotných zmrzlinářů, a to především díky její snadné přípravě, kterou zvládne skoro každý.
Další výhodou je malá prostorová náročnost, díky které je populární pro stánkový prodej. Pokud toužíte po výrobě točené zmrzliny, bude vám stačit stroj a pár kýblů, které jsou u nás zahrnuty v ceně stroje.
Jak se točená zmrzlina vyrábí?
Pro výrobu zmrzliny můžete využít buď instantní směs, jejíž použití je nejsnazší, nebo si můžete vyrobit směs ze základních surovin. Druhá jmenovaná možnost je sice o něco pracnější, ale odlišíte se díky ní od konkurence.
Jak probíhá výrobní proces?
Tekutou zmrzlinovou směs nalijete do zásobníků, kde je udržována při teplotě 4 °C. Následně se při zatáhnutí páky přesune do výrobního válce. Tam se připraví jen několik porcí čerstvé zmrzliny, která je ihned podávána zákazníkovi.
Chcete se naučit jak na to?
Pokud chcete mít výrobu točené zmrzliny v malíku, můžete se zapsat na kurz výroby točené zmrzliny. Zde získáte informace nejen o technologiích a surovinách, ale také se naučíte vymýšlet vlastní recepty.
Jak vybrat stroj?
Už víte, proč je točená zmrzlina tak oblíbená. Na co se ale zaměřit při výběru vhodného stroje?
S čerpadlem nebo bez?
Jedním z rozhodnutí, které musíte učinit je, zda chcete stroj s čerpadlem nebo upřednostníte gravitační výrobu. Díky čerpadlu vzniká pocitově jemnější a krémovější zmrzlina, kterou obecně zákazníci preferují před zmrzlinou vyráběnou gravitačně. Ta je totiž ledovější a má hrubší krystalizaci. Výhodou strojů s čerpadly je, že je můžete kdykoliv vyjmout a stroj používat jako gravitační. Opačně to ale nefunguje.
Zaměřte se také na chlazení
Na výběr máte z několika možností chlazení - vodní a vzduchové. Ideální variantou je zde chlazení vodou díky tiššímu provozu a vyrovnanému výkonu bez ohledu na okolní teplotu.
Dále mají stroje buď jeden, nebo dva chladicí okruhy. Pokud si vyberete jednookruhový stroj, musíte počítat s náročnější obsluhou, protože chladí oba výrobní válce zároveň. Tedy pokud točíte z jedné strany, u té druhé dochází k podchlazování a je nutné ji raději odtáčet. U stroje s dvěma okruhy oproti tomu můžete jednu stranu i úplně vypnout nebo točit zmrzliny na odlišné bázi.
Na co je ve stroji mixér?
Mixér ve stroji za vás zajistí promíchávání směsi, která jinak může ve stroji kvůli sedimentaci složek směsi způsobit zamrznutí stroje. Dalšími funkcemi mixéru je snižování pěnivosti nebo podpora prochlazení. Mixér se tedy ve stroji vyplatí a ušetří vám starosti navíc.
Jakou přípojku budete potřebovat?
Pokud se chystáte si stroj pořídit, určitě vás zajímá, jaké potřebujete připojení. Pro každý výkonnější stroj platí požadavek připojení na 400 V, pěti kolíková zásuvka s motorovým jištěním. Stroje, které jsou chlazeny vodou, také potřebují připojení na vodu a odpad, a to v nejlepším případě do vzdálenosti 10 metrů.
Náš tip: Frigomat KISS 3P Power VE MIXER Touch
Potřebujete poradit?
Pokud máte ještě nějaké otázky nebo vás zajímají další informace o strojích na výrobu točené zmrzliny, neváhejte nás kontaktovat!