7. 3. 2014

Historie zmrzlinových strojů: Od ledu a soli až po první kopečky

Dokonalou zmrzlinu nepřipravíte bez dobrého receptu a kvalitních surovin. Jenomže existuje ještě jedna věc, bez které se sice při přípravě zmrzliny nakonec možná i nějak obejdete, ale s ní bude vaše práce daleko snadnější a výsledek mnohem nadýchanější - tím kouzlem jsou zmrzlinové stroje.

Dokonalou zmrzlinu nepřipravíte bez dobrého receptu a kvalitních surovin. Jenomže existuje ještě jedna věc, bez které se sice při přípravě zmrzliny nakonec možná i nějak obejdete, ale s ní bude vaše práce daleko snadnější a výsledek mnohem nadýchanější - tím kouzlem jsou zmrzlinové stroje.

Historie pohádkového stroje

Zmrzlinu milovali už 400 let před našim letopočtem staří Peršané, kteří si na misku plnou sněhu lili šťávu z hroznů. Skutečná revoluce ve výrobě zmrzliny ale nastala až s objevem prvního způsobu mrazení této oblíbené pochoutky. Fungovalo na principu nádoby naplněné ledem a solí, do kterého se vložila kovová mísa se směsí na zmrzlinu. Díky kombinaci ledu a soli směs v míse mrzla a vznikala lahodná zmrzlina. Bylo ji ovšem potřeba často míchat, aby nezatuhla a také seškrabávat namrzlé vrstvy ze stěn.

První “míchačka”

Bylo tedy jen otázkou času kdy někdo přijde na vynález, jak si práci s výrobou zmrzliny co nejvíc zjednodušit. Patent na první stroj na zmrzlinu patří Američance Nancy Johnsonové, která v roce 1845 vymyslela zařízení, které sice stále neopouštělo princip dvou nádob, ledu a soli, ale mělo jednu nespornou výhodu navíc - masivní míchací stěrku s klikou, pomocí které se stěrka ovládala. A i přes to, že tento typ zmrzlinovače dosáhl takové obliby, že se v retro kabátku vyrábějí doposud, pokrok šel nezadržitelně dál.

Moderní zmrzlinové stroje

Ruční míchání samozřejmě v moderní době nahradilo míchání automatické. A objevila se další spousta vymožeností, které dnes připraví zmrzlinu prakticky bezpracně. Dnešní zmrzlinové stroje mají zásobník, do kterého nalijete směs k výrobě zmrzliny a díky šlehacímu a mrazícímu systému se tato směs uvnitř našlehá a ztuhne, aniž by přemrzla, nebo se v ní tvořily krystaly ledu.

Navíc vám samozřejmě přístroje dají vybrat snad ve všem, na co si vzpomenete. Můžete si zvolit stroj na kopečkovou i točenou zmrzlinu, od těch nejmenších až po skutečné mistry - největší stroje na točenou zmrzlinu vám vyrobí i několik druhů zmrzliny naráz. Nebo rovnou kombinovaný stroj na zmrzlinu s již integrovaným pasterem, ve kterém kromě zmrzliny vyrobíte i další pochoutky, jako je pudink, ledová tříšť, krém nebo sorbet. Vše co budete potřebovat je už je perfektní recept na vaši zmrzlinu.

Další články

Gastro seminář: Roboqbo – univerzální pomocník do vaší kuchyně

12. 8. 2025
Vážení zákazníci,  zveme vás na profesionální gastro seminář , určený pro restaurace, hotely a další gastronomické provozy, které chtějí...

Pekařský masterclass

14. 5. 2025
Ve spolupráci s partnerem Antonio Carlini a  Molino Bongiovanni  jsme si připravili pekařský masterclass pod vedením italského mistra...

Objevte novinky pro zmrzlinovou sezónu 2025!

24. 1. 2025
Přijďte se inspirovat na naše prezentace a předváděcí akce! Představíme nejnovější technologie pro výrobu cukrářských a zmrzlinových specialit,...

Přijďte se za námi podívat na ČokoFest v Brně!

31. 10. 2024
V listopadu se uskuteční  mezinárodní čokoládový festival v Brně , na kterém nebudeme chybět! Přijďte se za námi podívat, jak vyrábíme...
Copyright CESK 2025  |  Mapa webu