Aktualita

Zveme

Zveme Vás na veletrh For Gastro&Hotel 2021

Rádi bychom Vás pozvali na veletrh gastronomie a hotelnictví  For Gastro&Hotel , který se koná 7 . - 9. 10. 2021  v PVA EXPO Praha Letňany. Máme pro Vás vstupenky  ...

6. 8. 2021

Jak se starat o zmrzlinový stroj? Dáme vám tipy, jak ho udržet v kondici po dlouhá léta

Věděli jste, že údržba zmrzlinového stroje přímo ovlivňuje jeho životnost a funkčnost? Správné čištění a opatrná manipulace je klíčem k tomu, aby váš stroj dobře fungoval a servíroval zákazníkům tu nejlepší zmrzlinu. Pojďte si přečíst, jaké zásady byste měli dodržovat.

Čisté součástky, půl zdraví stroje

Čištění zmrzlinového strojeStroj funguje tak dobře, jak fungují jeho součástky. Pokud jsou zanedbané, ucpané nebo znečištěné, promítne se to na výsledném výkonu. Jinak tomu není ani u zmrzlinového stroje, který se skládá z desítek nejrůznějších komponent. Většina z nich přichází do přímého kontaktu se zmrzlinovou směsí, která je velkým lákadlem pro bakterie všeho druhu. Je proto jasné, že dodržování přísných hygienických pravidel je základ, bez kterého se neobejdete. 

 

Jak vyčistit zmrzlinový stroj krok za krokem

Během hlavní sezóny byste zmrzlinový stroj měli rozebrat a umýt alespoň 3krát týdně. Odvděčí se vám skvělou funkčností a servírováním těch nejlahodnějších porcí zmrzliny. Pojďte si přečíst, jak provést čištění krok za krokem.

  1. Vytočte zbytek zmrzlinové směsi

Pokud Vám v zásobníku zbyla zmrzlinová směs, vytočte ji do polystyrenových vaniček, které pak můžete prodat zákazníkům s sebou na konzumaci doma. Pokud byste totiž směs po čištění vrátili zpátky do stroje, spolu s ní byste do stroje vraceli i bakterie, které v této směsi byly, a celé čištění by tak bylo k ničemu. 

  1. Zastavte stroj a udělejte první proplach

Zmáčkněte tlačítko STOP a do zásobníků na směs nalijte teplou vodu. Spusťte režim míchání (ne výrobu) a proplachujte stroj vodou v několika cyklech až do momentu, kdy vytékající voda z pák bude čirá. 

  1. Vyjměte čerpadla a mixéry ze zásobníků na zmrzlinu

Stroj opět zastavte tlačítkem STOP a odtlakujte výrobní válce otevřením pák. Pak můžete ze zásobníků bezpečně vyjmout čerpadla, propojovací trubice a mixéry.

  1. Odmontujte dvířka a vyjměte výrobní hřídele

Uvolněním šroubů na přední části stroje odmontujete výdejní dvířka včetně pák. Ty pak můžete umýt ve dřezu. Následně můžete vytáhnout i obě výrobní hřídele. 

  1. Umyjte příslušenství

Nyní máte stroj rozebraný a veškeré příslušenství (čerpadla, mixéry, dvířka a výrobní hřídele) je potřeba rozebrat a umýt. Pro hygienickou čistotu je také nutné odstranit všechna těsnění a vyčistit i drážky, do kterých zapadají. Pro ulehčení k novým strojům dodáváme zakládací desku k čerpadlům, kde je na každý díl čerpadla speciální přihrádka. To Vám také usnadní i následovné mazání a skládání stroje. 

  1. Detailně vyčistěte všechny vnitřní povrchy stroje 

Když dokončíte čištění příslušenství, zbývá už jen pořádně vyčistit stroj samotný. Ke každému stroji dodáváme také sadu kartáčů pro usnadnění této činnosti. Je potřeba pořádně vyčistit jak zásobníky na směs, tak výrobní válce. Nesmíme také zapomenout na propojovací trubičku, která tyto dvě části stroje spojuje. 

  1. Sanitace

Když je stroj včetně příslušenství umytý, je potřeba ho ještě vysanitovat. Možností je několik. Můžeme použít prostředek, který se nakonec musí opláchnout, nebo existují bezoplachové prostředky, které se po použití vypaří. Čisticí prostředky jsou nutné přibližně jednou za měsíc vyměnit, aby si na ně bakterie nezvykly. Doporučuje se střídat kyselé prostředky se zásaditými (ocet, prostředky na báze chloru, nebo lihu).

  1. Složení přístroje

Všechny části je dobré nechat vyschnout na vzduchu a skládat stroj na druhý den ráno. Nezapomeňte, že prakticky všechny díly je potřeba namazat potravinářským mazacím tukem. 

 

Sedmero pravidel pro udržení čistoty ve zmrzlinovém stroji

Čištění zmrzlinového strojeNa závěr si ukážeme sedm zásad, které byste při čištění zmrzlinového stroje měli vždy dodržet:

  • Před manipulací se strojem si vydezinfikujte ruce.
  • Při čištění vždy používejte pitnou vodu. 
  • Na čištění stroje využijte čisté štětky a kartáče. 
  • Dezinfekci a čisticí prostředky nechte působit předepsanou dobu, aby došlo k maximální eliminaci bakterií. 
  • Na sušení stroje využívejte jednorázové utěrky (textilní či papírové).
  • Čisté součástky stroje odkládejte na místo, kde nepřijdou do kontaktu s nečistotami a bakteriemi.
  • Na konci sezóny je ideální poslat stroj na garanční prohlídku. V rámci této prohlídky se stroj kompletně rozebírá, čistí a kontroluje. 

 

TIP: Pokud se potřebujete poradit ohledně správného procesu čištění nebo máte jakékoliv dotazy na údržbu, neváhejte nás kontaktovat

 

Proč věnovat čas důkladné údržbě? Ocení to zákazníci i hygiena

Údržba stroje je nedílnou součástí zmrzlinářského řemesla. Pravidelné čistění prodlouží vašemu zmrzlinového stroji život a podpoří jeho plynulý provoz. V neposlední řadě se pečlivá údržba projeví na lepší chuti zmrzliny, která přiláká ještě více zákazníků. Dobrá pověst (u zákazníků i hygieny) je klíčem k úspěšnému zmrzlinářskému podnikání.

 

Další články

Využijte multifunkční šoker k výrobě zmrzliny i práci s čokoládou

21. 9. 2021
Jak už název napovídá, multifunkční šoker zvládá více různých věcí - šokového chlazení a zmrazování, rozmrazování, ale i kynutí, pomalé vaření...

Zveme Vás na veletrh For Gastro&Hotel 2021

21. 9. 2021
Rádi bychom Vás pozvali na veletrh gastronomie a hotelnictví  For Gastro&Hotel , který se koná 7 . - 9. 10. 2021  v PVA EXPO...

Jak pracovat s čokoládou

3. 9. 2021
Co je to temperace čokolády a jak probíhá?  Jaké zásady je potřeba dodržet při práci s čokoládou, aby byl výsledek perfektní?

Připravte se na podzimní čokoládovou sezónu

12. 8. 2021
Čokoláda a výrobky z ní, vašim zákazníkům zaručeně  vykouzlí radostný úsměv. Při přípravě čokolády je velmi důležitá nejen kvalita surovin...
Copyright CESK 2021  |  Mapa webu