Aktualita

Prodejna

Prodejna otevřena bez omezení

Vážení   zákazníci,  naše prodejna v Brně je otevřena dle standardní provozní doby. 

20. 7. 2020

Jak vybrat stroj na točenou zmrzlinu

Vlastníte cukrárnu či kavárnu a zvažujete dokoupení zmrzlinového stroje na točenou zmrzlinu? V tomto článku vám dáme tipy podle čeho stroj vybírat a zároveň vám představíme některé z oblíbených modelů FRIGOMAT.

 

Proč zvolit točenou zmrzlinu?

Točená zmrzlinaTočenou zmrzlinu Češi zkrátka milují – podle statistik přebírá slovo na celém trhu se zmrzlinou a každoročně vítězí. Není divu, že mnoho majitelů cukráren a kaváren chtějí zahrnout stroj s točenou zmrzlinou do svého podnikání.

Výhodou je jejich malá prostorová náročnost, snadná údržba, rychlost obsloužení zákazníků a v neposlední řadě také jednoduchá příprava. Na rozběhnutí podnikání vám stačí zmrzlinový stroj a několik kýblů, které u nás dostanete v ceně stroje.

Pokud jste se i vy dostali do fáze, kdy poptáváte pro váš podnik vhodný zmrzlinový stroj na točenou zmrzlinu, dáme vám tipy, které vám usnadní výběr a udělají lepší přehled v nabídce. 

 

Parametry, podle kterých vybírat

Výrobní kapacita

Při výběru stroje na točenou zmrzlinu je potřeba hlídat několik hlavních parametrů. Důležitá je například produkce za hodinu, kterou je nutno posuzovat podle počtu zákazníků a velikosti provozovny.

Zajímavé číslo je i interval kontinuálního výdeje, tedy jak dlouho musíte reálně počkat mezi jednotlivými porcemi. Pokud máte stroj s výrobní kapacitou 40 kg, pak z něho vytočíte 400 porcí po 100 g za hodinu. Možná si myslíte, že není možné prodat 400 porcí za hodinu. Pokud máte velkou obrátku lidí, pak může být důležité, že mezi porcemi musíte počkat jen 9 s.

Chlazení zmrzlinových strojů

Dalším parametrem stojícím za povšimnutí jsou možnosti chlazení. Zmrzlinové stroje lze chladit vodou, vzduchem nebo kombinovaně – pokud to jde, ideální je chlazení vodou, a to z důvodu tiššího provozu a vyrovnaného výkonu bez ohledu na okolní teplotu.

Dále se dělí na stroje s jedním nebo dvěma chladicími okruhy. Jednookruhový stroj je náročnější na obsluhu, protože chladí oba výrobní válce zároveň – pokud točíte z jedné strany, druhá se podchlazuje a musíte ji preventivně odtáčet. U strojů s dvěma nezávislými okruhy můžete jednu stranu i úplně vypnout nebo točit zmrzliny na odlišné bázi (např. vodovou a smetanovou).

K čemu slouží čerpadla a mixér?

V neposlední řadě věnujte pozornost i tomu, zda se u modelu objevuje informace o gravitačním plnění nebo nášlehových čerpadlech. Stoje s gravitačním plněním produkují hustější a pocitově studenou zmrzlinu bez nášlehu, zatímco stroje s čerpadlem chuťově lepší a jemnější zmrzlinu s nášlehem 40 – 60 %, což urychluje návratnost investice. Čerpadlo ze stroje můžete kdykoliv vytáhnout a používat stroj jako gravitační. Opačně to však kvůli chybějícím komponentům není možné.

Do strojů je možné instalovat mixér, abyste směs nemuseli promíchávat ručně. Směs totiž ve vanách sedimentuje na vrstvu bohatou na cukry a vrstvu bohatou na tuky, což v extrémním případě může způsobit zamrznutí stroje.

Video: Stroj na točenou zmrzlinu ➤ Frigomat Kiss Power Vertical Mixer od CESK  

 

Jak se točená zmrzlina vyrábí?

Na začátku je tekutá zmrzlinová směs, kterou nalijete do zásobníků - zde ji stroj udržuje ve stále teplotě 4°C. Odtud je směs při zatáhnutí páky dopravena nášlehovým čerpadlem nebo gravitačně do výrobního válce, kde se vyrobí jen několik porcí čerstvě vymražené krémové zmrzliny, kterou okamžitě servírujete zákazníkovi.

Nejjednodušší je pro výrobu použít instantní směsi. Našim zákazníkům však doporučujeme výrobu ze základních surovin – tento způsob je pracnější, ale nakonec vyjde levněji a vy se kvalitou zmrzliny snadno odlišíte od konkurence.

Pokud zatím nevíte jak na to, přihlaste se na kurz výroby točené zmrzliny. Naučíte se počítat a vyrábět vlastní recepty, získáte informace o surovinách a technologiích a pomůžeme vám i s kalkulací nákladů.

 

Jaký stroj na točenou zmrzlinu?

Jednopákové stroje KISS 1

Stroje na točenou zmrzlinuPokud máte menší provozovnu a zmrzlina je pouze doplňkem prodeje, pak vám skvěle poslouží jednopákové stroje z řady KISS 1 s nášlehovým čerpadlem. Jedná se o menší, zato praktické stroje s kapacitou 8 až 11 litrů. Jejich produkce činí 18 kg/h a během hodiny dokážou stroje vytočit až 230 porcí. A co víc, kromě točené zmrzliny si poradí také s výrobou sorbetů, granity, točeného jogurtu a dalších specialit s vysokým obsahem zašlehaného vzduchu.

Díky moderní elektronice a mikroprocesoru jednoduše nastavíte optimální hustotu produktu, a stroj ji bude takto automaticky udržovat po celou dobu provozu. Na displeji pak můžete okamžitě vidět, v jaké fázi je výroba a kdy bude dokončena.

Technická specifikace

  • Rozměry: 76x40x72 cm
  • Váha: 112 kg
  • Chlazení: Voda nebo vzduch
  • Gravitační/čerpadlový: Dle modelu stroje

 

Třípákové stroje KISS 3 POWER VE

Výroba točené zmrzliny Náročnějším zákazníkům udělají radost stroje ze série KISS 3 POWER VE, které se mohou pochlubit skvělým výkonem vzhledem ke svému kompaktnímu provedení. V závislosti na typu stroje dosahují maximální kapacity 2x16 litrů a produkce 40 kg/hod – naservírovat tak dokážou až 570 porcí za hodinu.

 Stroje na točenou zmrzlinu KISS 3P POWER MIXER mají dvě na sobě nezávislé řídící jednotky, které pracují samostatně a každá řídí jednu stranu stroje. Díky tomu lze vedle sebe bez problémů vyrábět dva zcela nesourodé produkty. Výhodou jsou jejich zubová nášlehová čerpadla, díky kterým je  zmrzlina krásně našlehaná.

Technická specifikace

  • Rozměry: 144x53x77 cm
  • Váha: 212 kg
  • Chlazení: Voda nebo vzduch
  • Gravitační/čerpadlový: Dle modelu stroje

 

Pětipákové stroje na točenou zmrzlinu KISS 5P POWER

Velkým provozovnám s řadou stálých zákazníků se jistě budou zamlouvat ty nejvýkonnější stroje na výrobu zmrzliny od FRIGOMATu - doporučujeme pětipákový stroj ze série KISS 5P POWER. Jedná se moderní zařízení s nášlehovými čerpadly, která mají kapacitu až 3x12 litrů. To je zárukou produkce 72 kg za hodinu.

Stroje ze série KISS 5P POWER obsahují (dle modelu) až 6 nezávislých motorů a tři řídící jednotky, což vám umožní vytvářet dokonce tři mražené pochoutky o různých konzistencích najednou. Stejně jako předchozí stroje, i tyto mají možnost vyrábět točený jogurt, sorbety, granity a další delikatesy s vysokým obsahem zašlehaného vzduchu.

Technická specifikace

  • Rozměry: 144x67x83 cm
  • Váha: 365 kg
  • Chlazení: Voda nebo vzduch
  • Gravitační/čerpadlový: Dle modelu stroje

Kdybyste měli jakékoliv dotazy nebo potřebovali poradit s výběrem, neváhejte nás kontaktovat nebo navštivte naše zkušební centrum v Brně Maloměřicích. 

 

Další články

Multifunkční šokery - co umí a jak je využít v cukrářské výrobě?

20. 10. 2020
Na každém kroku slyšíme, že základem je čerstvost. Čerstvě vyrobený produkt však začíná okamžitě po vyrobení degradovat - ztrácí své vlastnosti,...

Jaké cukrářské stroje nesmí chybět ve vaší výrobě?

12. 10. 2020
Správně vybrané cukrářské stroje vám pomůžou zvládnout rutinní činnosti, abyste si ulehčili práci a mohli se věnovat něčemu kreativnějšímu....

Navštivte nás na veletrhu For Gastro&Hotel v Praze

23. 9. 2020
Rádi bychom Vás pozvali na veletrh gastronomie a hotelnictví  For Gastro&Hotel , který se koná  1. - 3. 10. 2020  v PVA...

Připravte se na podzimní čokoládovou sezónu

12. 8. 2020
Čokoláda a výrobky z ní, vašim zákazníkům zaručeně  vykouzlí radostný úsměv. Při přípravě čokolády je velmi důležitá nejen kvalita surovin...
Copyright CESK 2020  |  Mapa webu