Jak vybrat nejlepší výrobník čokolády pro vaše potřeby

18. 9. 2023
Cukrářské stroje

Milujete čokoládu a chtěli byste s ní obohatit své podnikání? V tom případě budete určitě stát před důležitým rozhodnutím – jaký stroj na výrobu čokolády vybrat. Ačkoliv je lákavé se ohlížet v první řadě na cenu, nejedná se o moudrý krok. Je totiž mnoho faktorů, na které je potřeba brát při výběru toho nejlepšího výrobníku ohledy. Jaké to jsou?

Jak vybrat nejlepší výrobník čokolády pro vaše potřeby

Zvažte vaše potřeby

čokoládaSamozřejmě, co vyhovuje jednomu, to nemusí vyhovovat druhému. A to platí také u výrobníků čokolády. Jaké otázky si tedy před pořízením výrobníku ujasnit?

  • Jaký druh čokolády chcete vyrábět. Není čokoláda jako čokoláda, a tak je pro každý typ vhodná jiná technologie. Je rozdíl zda chcete vyrábět vlastní čokoládu nebo pouze temperovat již vyrobenou čokoládu. Každá čokoláda také může mít různé poměry jednotlivých surovin, což určuje vhodnost pro tabulkové čokolády, pralinky, obalované ořechy a čokoládové polevy. Mezi základní druhy čokolády pak patří klasický trojlístek hořká, mléčná a bílá.

  • Počet a frekvenci výroby. Jinými slovy, jak často a v jakém objemu chcete čokoládové pochoutky vyrábět.

  • Místo výroby. Zvažte také, jaký stroj je vhodný do vašeho podniku. Pokud například vlastníte menší provozovnu a s čokoládou pracujete pouze okrajově, vyplatí se investovat do cukrářského stroje, který kromě zpracování čokolády umí i řadu jiných věcí (např. polevy nebo náplně), což využijete v cukrárně celoročně. Také si rozmyslete, jestli váš podnik disponuje vyhovujícím místem pro výrobu.

Rozhodující faktory

Po zodpovězení základních otázek běžte více do hloubky a zvažte následující…

  • Kapacita stroje a jeho schopnost vyrábět různé druhy čokolády

Ne každý stroj vám nabídne široké možnosti využití. Například od stroje na výrobu horké čokolády nemůžete automaticky očekávat, že zvládne temperování čokolády nebo práci s čokoládovými pecičkami, penízky či čočkami. Liší se výrobníky čokoládových polev, roztápěče čokolády nebo právě stroje na zpracování čokoládových pecek a technologie na zpracování kakaových bobů. Jedním parametrem je kapacita nádoby a jiným je například hodinová produkce stroje.

  • Zdroj energie a náklady na provoz

Promyslete také, jaké máte možnosti pro zapojení stroje a jaké náklady na provoz jsou se strojem spjaty. Některé stroje nabízí atraktivní pořizovací cenu, ale na spotřebu energií samotným provozem se často zapomíná. 

  •  Vlastnosti a možnosti údržby a čištění stroje

Ke zvážení je také složitost údržby a jak je možné stroj čistit. Volte stroj tak, aby byla jeho údržba co nejjednodušší a nepřidávala vám tak starosti navíc.

  • Technická podpora a servisní služby

Už nejeden nadšený cukrář doplatil na volbu levného čínského stroje, který se mu rozbil bez možnosti náhrady či opravy. Proto vždy preferujte zavedenou firmu s tradicí, která vám nabídne technickou podporu a jistotu servisních služeb.

  • Reference a zkušenosti jiných zákazníků

Stejně jako při nákupu jiných drahých věcí, je i v případě strojů ideální dát na názory spokojených či nespokojených zákazníků. Podívejte se, jestli má firma či přímo daný produkt nějaké reference a vyhněte se tak díky tomu koupi nevyhovujícího stroje.

 

čokoláda

Tipy na nákup

Než se pustíte do výběru toho pravého stroje pro váš provoz, máme pro vás ještě pár tipů na závěr.

  • Porovnejte ceny a vlastnosti různých strojů

Při rozhodování je vždy nejlepší, když si dáte dané možnosti vedle sebe a porovnáte vzájemně nejen jejich poměr cena/kvalita, ale také jaké celkové možnosti vám nabízí. V našem katalogu najdete každého stroje na výrobu čokolády do jakého provozu se hodí, jakou má kapacitu či jaké druhy čokolády vám pomůže vyrobit.

  • Kupujte stroj pouze od ověřeného výrobce

Nikdy stroje nekupujte od pochybných prodejců, kteří lákají na podezřele nízké akční ceny. Pouze ověřený a zkušený výrobce vám může nabídnout nejen jistotu kvalitního stroje s dlouhou životnostní, ale také technickou podporu a servisní služby.

  • Zvažte možnosti financování

Máte možnost pořídit si stroj rovnou nebo byste ho raději spláceli po menších dílech? Otázka financí hraje při pořizování strojů velkou roli. Vždy si proto ujasněte, jaký způsob preferujete a jaké možnosti vám nabízí výrobce.

  • Získání podrobného popisu a specifikací

Pořízení stroje na výrobu čokolády představuje poměrně velkou investici, a proto je důležité si o něm zjistit všechny důležité informace. Nenechte se tedy nikdy odbýt a pokud vám něco není jasné, aktivně se doptávejte.

Výběr stroje není hračka…

Pořízení toho správného stroje představuje velkou zodpovědnost, a proto si dejte čas na jeho výběr. Není nic horšího, než celý proces nákupu uspěchat a nepromyslet všechny výše zmíněné body.

Chcete ve svém podniku rozjet výrobu čokolády a nevíte, jak na to? Kontaktujte nás a my vám rádi odpovíme na všechny otázky a nejasnosti.

 

Přečtěte si také

Výrobník čokolády: Principy fungování a využití v praxi

21. 9. 2023
Pokud se chcete pustit do výroby čokolády ve vlastní provozovně, určitě jste si pokládali otázku, jak to funguje. Pojďme se seznámit s...

Za kulisami výroby čokolády: Jak se vyrábí čokoláda

24. 8. 2023
Čokoláda patří bezesporu mezi nejoblíbenější sladkosti, a to nejen u nás, ale i ve světě. Znáte ale její historii, postup výroby nebo vliv na...

Jak si splnit sen a založit si cukrárnu

13. 1. 2022
Možná je vlastní cukrárna vašim dětským snem, možná jste láskou ke sladkému zahořeli až nedávno, anebo jste si při návštěvě nové cukrárny...

Drobné cukrářské stroje, které vám zjednoduší práci

22. 11. 2021
Cukrářská práce vyžaduje přesnost a preciznost. V současné době však existuje celá řada zařízení, která vám umí neuvěřitelně ulehčit život a...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu